Noen banker tilbyr i dag svar på søknad om kreditt umiddelbart. Mye informasjon om inntekt og gjeld kan innhentes automatisk, og gjør prosessen enklere. Hvor du søker kreditt, og hvor mye du søker om, er med på å avgjøre hvor fort du får svar. Hva slags kreditt du søker spiller også inn. Søknad om kredittkort kan ta litt lenger tid. Dette avhenger av hvor fort bankene kan behandle søknaden. Som oftest får du umiddelbar beskjed om avslag.
Søknadsprosessen
Du kan selv være med å påvirke hvor lang tid det vil ta å få svar på søknad om kredittkort. Bankene henter automatisk inn informasjon fra gjeldsregisteret. Du kan også gi bankene tilgang til å hente mer informasjon fra skatteetaten. Har du i tillegg en oversikt selv, og kan dobbeltsjekke at alt stemmer, kan du spare deg for mye tid. Med Bank-ID tilgjengelig, kan du enkelt bekrefte din identitet. Dette gir bankene tilgang til mer informasjon. Ved å korte ned behandlingstiden, vil du også korte ned tiden før du får svar.
- Digitalisering av søknadsprosessen forkorter behandlingstid
- Kan du behandle søknaden automatisk, vil behandlingtiden reduseres
- Manuell behandling tar alltid lenger tid
Ulike former for kreditt
Du kan i dag få tilbud om ulike betalingsmetoder når du handler på nett. Kort med kreditt og handlekonto er blant disse. Velger du å betale med handlekonto, vil du motta en faktura på kjøpet etter at varene er mottatt. Du kan her velge om du vil betale hele beløpet med en gang, eller dele det opp. Ikke ulikt nedbetaling av annen kreditt. Noen handlekontoer tilbyr også et kort som kan brukes til betaling i fysiske butikker. Å få innvilget kontokreditt tar kort tid. Denne kreditten er ofte lavere, og du får svar før kjøpet blir gjennomført.
Kredittkort er en annen form for dette. Disse kortene kommer ofte med en slags bonusordning, slik som cashback ved bruk og rabatter på kjøp. Kredittrammen på slike kort er relativt høyere enn på handlekontoer. De fleste har en minsteramme på 5 000 kroner, og kan gå opp til 150 000 kroner. I motsetning til handlekontoer, har kortene ofte en rentefri periode etter kjøp. Dette betyr at hvis du betaler hele fakturaen innen fristen, vil det ikke påløpe renter. Har du ikke mulighet til dette, kan du dele opp fakturaen. Det vil da begynne å løpe renter på resterende beløp.
Usikret gjeld
På lik linje som forbrukslån, vil kredittkort og handlekontoer regnes som usikret gjeld. Hvor mye du har i gjeld, avhenger ikke av hvor mye du har igjen å betale, slik som ved lån. Det er den totale rammen av kreditt som har betydning for din registrerte gjeld. For eksempel vil en kredittkonto med en ramme på 50 000 kroner, regnes som gjeld på 50 000 kroner. Dette selv om utestående beløp kun er 10 000 kroner. Du kan med andre ord justere ned din gjeldsgrad, ved å nedjustere kredittrammen på kortet.
Det har lenge vært enkelt å ta opp mye lån, ofte mer enn enkelte har kunnet betjene. Som følge av dette har mange havnet i økonomiske problemer. E24 har skrevet flere saker om følgene av å ikke betjene lån og kreditter. Selv om det er enkelt å ta opp kreditt, må du tenke på konsekvensene av å bruke den opp. Som med all annen usikret gjeld, har kort med kreditt høy rente. De fleste ligger på omtrent samme nivå som de dyreste forbrukslånene, men det finnes noen som ligger enda høyere. Rente på ubetalt kreditt, bør derfor være en del av vurderingen av de ulike kortene.
Sammenlign tilbud før du søker
Siden det finnes mange ulike tilbydere på markedet, kan det lønne seg å sammenligne de ulike tilbudene på forhånd. En del banker tilbyr kort med kreditt som del av en standardpakke. Andre tilbyr det som et alternativ til lån, eller koblet til en handlekonto. I tillegg dukker det stadig opp nye tilbydere. Apple kredittkort kan nevnes som en av disse. I tillegg tilbyr også Komplett, mest kjent for å selge elektronikk, nå også kreditt i tillegg til lån, via KomplettBank. Også SAS og Norwegian er leverandører av kreditt, mest kjent for andre tilbud.
- Sammenlign renter og månedlige utgifter
- Velg kortet med en bonusordning som passer ditt forbruk
- Vurder hvilken kreditt du har behov for
Siden det er så mange ulike aktører på markedet, kan det være greit med en oversikt. Slik finner du tilbyderen med et kort tilpasset din egen økonomi. Hva du bruker mest penger på, bør være med på å avgjøre hvilket kort du velger. Ved riktig bruk, kan du spare penger ved å handle med kreditt. Bonusordninger kan for eksempel være rabatter på drivstoff, eller kjøp på en bensinstasjon. Det kan også være cashback i form av bonuspoeng, som kan byttes inn i flybilletter. Det kan innebære rabatter på alle typer kjøp hos bankens samarbeidspartnere. For en full oversikt, undersøk ulike sammenligningstjenester.
Les mer om kredittkort på dagen på: https://www.kredittkortinfo.no/kredittkort-på-dagen/
Sikker bruk
Ved å handle på kreditt utsetter du betalingen, ved å låne penger av banken. Kredittkort kan brukes til mye forskjellig. Du kan betale regninger i nettbanken, gjøre overføringer til brukskonto, eller betale med kortet i butikk eller på nett. Uansett hva du bruker kortet til, får du full oversikt i nettbanken. Det vil også være spesifisert på faktura hvor du har blitt belastet. Dersom det dukker opp transaksjoner du ikke kjenner igjen, kan du reklamere disse. Derfor kan det være lurt å bruke kreditt fremfor debit når du er i utlandet. På den måten er du sikret i tilfelle du blir forsøkt svindlet.
Tiden fra du søker, til du mottar kortet
Hvor lang tid det tar å få svar varierer fra bank til bank, og person til person. Hvis en søknad kan innvilges uten manuell vurdering, vil det gå raskere. De fleste banker tilbyr svar i løpet av kort tid, Mange til og med innen 24 timer. Du kan redusere behandlingstiden ved å signere med Bank-ID. Slik gir du bankene tilgang til mer nødvendig informasjon. Ved innvilging av kortet, vil det likevel ta litt tid før du mottar det fysiske kortet. I gjennomsnitt tar det 3–5 virkedager fra søknaden blir innvilget, til kortet mottas i posten.